29,89
(1)Sinds 2009 is Frencken onderdeel van de Soudal groep. Door de synergievoordelen op het gebied van KAM-zaken, automatisering, controlling, maar vooral op het gebied van R&D en productie kan Frencken zich focussen op haar kerntaken: het ontwikkelen en verkopen van hoogwaardige producten en oplossingen voor professionele en bedrijfsmatige verwerking.
Binnen de categorie parketlijmen zijn er drie verschillende soorten parketlijm: één componenten parketlijm, een twee componenten parketlijm en een dispersielijm.
Een MS Polymeerlijm voor parket is een eencomponentlijm op basis van hybride polymeren. Dit type parket lijm is zonder twijfel het gemakkelijkst te gebruiken en levert ook de beste resultaten op. Het kan gebruikt worden voor het rechtstreeks elastisch verlijmen van parketvloeren uit diverse houtsoorten, op cementgebonden of houten ondervloeren. Met deze lijm kunt u ook parket lijmen op tegels of andere niet absorberende ontvette en zeepvrije ondergronden, zoals bv. natuursteen of glas. MS polymeerlijmen geven een blijvend elastische hechting, zelfs bij lijmen op vloerverwarming.
Onze één componenten parketlijmen zijn E320 en HE330 van Frencken.
Polyurethaanlijm (PU-lijm ) ontstaat uit een reactie tussen isocyanaat en alcohol. Het product van deze reactie is een urethaan.
De lijmverbinding komt tot stand doordat water uit de lucht reageert (= polymeriseert) met de urethaanverbindingen.
Als het lijmoppervlak van de lucht afgesloten wordt (bijvoorbeeld omdat de lijm te dik is of de gebruikte materialen geen lucht doorlaten), dan hardt de lijm niet uit. Het vocht uit de lucht kan dan niet meer bij de lijm komen. Om dit probleem op te lossen wordt soms een uithardingsversneller toegevoegd of een 2K (tweecomponenten) PU-lijm toegepast.
De twee componenten van deze lijm moeten vóór gebruik zorgvuldig gemengd worden. Het mengsel kan daarna gebruikt worden voor het verlijmen van parket op beton of cementdekvloer (chape) zonder ondervloer. Dit type lijm zorgt voor een blijvende licht-elastische verlijming van je parketvloer.
Onze twee componenten parket lijm is de H330 2K van Frencken.
Dispersie lijm is de minst gebruikte lijm, maar deze wordt gebruikt voor vrij specifieke klussen. Deze parket lijm wordt namelijk gebruikt bij het verlijmen van hout op hout en specifiek voor het verlijmen van tapis. Deze materialen en deze ondergrond dienen altijd genageld te worden.
De disperie lijm van Frencken heeft met een opentijd van maximaal 45 minuten de langste opentijd van deze lijmen. Dit kan erg handig zijn bij een lastige klus zoals het leggen van tapis vloeren. Dit is vaak een specifieke klus en je wilt hier graag je tijd voor nemen.
Eigenlijk raden we je altijd aan om een tapis vloeren met deze lijm te verlijmen en vervolgens te nagelen. Dit betekent dus dat de ondergrond altijd van hout moet zijn en als het dit dus niet is, raden we je aan een houten tussenvloer te leggen. Deze lijm kan je niet gebruiken bij bijvoorbeeld een anhydriet- of magnesiumhoudende ondergrond, maar ook niet bij vochtgevoelige-, naald-, en tropisch hout.
Maar waarom kan je dan geen andere lijm zoals de HE330 of de H330 2K gebruiken? Om die vraag te beantwoorden is wat achtergrond informatie belangrijk. Bij het leggen van vloeren zijn er twee mogelijkheden. Je maakt gebruik van bijvoorbeeld een klik systeem. Hierdoor sluiten de planken perfect op elkaar aan. De lijm blijft dus altijd onder het hout. Bij een tapis vloer blijft er altijd een kiertje. Bij het leggen van deze vloeren kan er dus wat lijm tussen deze kieren komen. Nou in de één componenten parketlijm zitten zoals verteld polymeren. Bij vloeren waarbij de lijm dus door de planken heen kan komen bestaat kans dat deze polymeren later in aanmerking komen met bijvoorbeeld een lak. Als dit gebeurt kan er polymeer migratie ontstaat door de weekmakers in de lijm.
Kortom, als je een tapis vloer gaat verlijmen moet je altijd:
Onze dispersie parketlijm is de Frencken H310
Het kiezen van de juiste parketlijm kan lastig zijn. Er zijn veel verschillende ondergronden, veel hout soorten, plankmaten en verschillende soorten parketlijm. Hoe kies je in dat geval de juiste lijm voor jouw klus? Dit gaan we je uitleggen aan de hand van een aantal stappen.
Als eerst gaan we kijken naar de houtsoorten en de ondergronden. Je wilt namelijk een lijm die een goede hechting heeft op beide. Soms hecht de lijm alleen heel goed, maar soms is een primer of andere voorbehandeling nodig. Ook dit gaan we haarfijn uitleggen.
Nu zul je zien dat voor sommige ondergronden en houtsoorten verschillende parketlijmen mogelijk zijn. Betekent dit dat je dan 1 van deze lijmen zomaar kan kiezen? Niet altijd. De lijmkeuze kan namelijk bepaald worden door de breedte van de plank, maar hiet zo meer over...
Dit is geheel afhankelijk van de houtsoort die je wilt verlijmen en de ondergrond waarop je het wilt verlijmen. In de onderstaande tabel vind je de meest voorkomende houtsoorten en ondergronden en welke parketlijm Frencken adviseert. We gaan kijken aar verschillende ondergronden en maken vervolgens onderscheid in:
Zoals verteld zie je dat er meerdere lijmen in één blokje kunnen staan. Maar dit betekent niet dat ze allemaal geschikt zijn. Frencken maakt namelijk onderscheid in de breedte van de planken. Afhankelijk van de breedte kan een andere lijmsoort nodig zijn bij massieve planken. Bij de volgende maten wordt de volgende lijmen geadviseerd
Wil je meer informatie over de primers of is dit precies wat je zoekt?
Wil je meerlaags parket verlijmen? Het kiezen van de beste lijm doe je dan op basis van de ondergrond en de plank breedtes.
Ook bij het verlijmen van meerlaags parket zie je meerdere lijm soorten per vak. In dit geval heb je meer keuze vrijheid. Hier zou je bijvoorbeeld kunnen kijken of je voorkeur uitgaat naar een één- of twee componenten parketlijm.
Wil je meer informatie over de primers?
Is er iets anders waar je rekening mee moet houden?
Ja zeker. Er zijn meerdere factoren die de parket lijm keuze kunnen beïnvloeden.
Let op! Iedere verlijming en situatie is anders. Bij eventuele twijfels raden we aan contact op te nemen met het team van Kitcentrum.nl