Hoe breng ik kimband aan?

Simpel stappenplan + Alle benodigdheden

Het lijkt een enorme uitdaging om kimband goed aan te brengen. Dit is niet gek. Er zijn veel materialen die samen één waterdicht systeem vormen. In deze blog leggen wij jou uit welke stappen jij moet volgen en wat je hierbij nodig hebt. Je gaat zien dat het minder moeilijk is dan dat je in de eerste instantie dacht. In deze blog maken wij gebruik van het Ottoflex Waterdicht Systeem. Dit is een systeem voor afdichting onder tegels en platen.Kimband aanbrengen | Stappenplan | Kitcentrum.nl

De volgende onderwerpen worden in deze blog besproken: 


Stap 1. Ondergrond schoonmaken

We gaan beginnen met het schoonmaken van de ondergrond. Met het woord 'ondergrond' doelen wij op de basiswand en de basisvloer. Met behulp van een handstoffer kun je de ondergond compleet stof- en vetvrij maken. Hier is geen cleaner voor nodig. Dit doen we om er voor te zorgen dat de primers en pasta's, die we er straks op gaan smeren, netjes uitgesmeerd kunnen worden zonder dat er oneffenheden te zien zijn. 

Stap 2. Primer aanbrengen

Is de ondergrond schoon? Mooi. Dan kunnen we nu een primer aanbrengen. In dit geval gebruiken we de Ottoflex Ondercoating. Deze primer/ondercoating wordt aangebracht ter voorbehandeling van de ondergrond vóór je de kimpasta aan gaat brengen. Dit doen we om een goede hechtbrug te creëren met de kimpasta. De primer is makkelijk aan te brengen met een kwast of een verfroller. Je brengt de primer aan op het volledige oppervlak dat ook bewerkt zal worden met een kimpasta. Niet alleen de randen dus!

Stap 3. Kimband, hoeken en manchetten plaatsen

Nu we de ondergrond compleet hebben voorbereid gaan we bezig met het plaatsen van een kimband, hoeken en manchetten. Deze verwerk je met een kimpasta. We leggen je eerst kort uit wat deze vier producten inhouden en daarna leggen we uit hoe je ze gebruikt!

Kimband
Een kimband wordt gebruikt voor het afdichten van hoekconstructies ter overbrugging van scheuren en voegen. Met andere woorden, je plaatst een kimband bij de scheidingen van muren en waar de vloer en de muur elkaar raken. Wij maken in dit geval gebruik van het Ottoflex afdichtingsband

Hoeken (hoekbanden)
Er zijn twee soorten hoeken (hoekbanden), namelijk 'binnenhoeken' en 'buitenhoeken' Deze worden in alle hoeken geplaatst. Duh...
De hoeken werken eigenlijk op dezelfde manier als een kimband. Door deze hoeken en kimband op dezelfde manier te gebruiken krijg je een strak geheel en creëer je een waterdichte strook. 

Manchetten
Manchetten worden ook in dezelfde fase van het stappenplan aangebracht. De manchetten worden geplaatst bij doorvoeren van buizen. Manchetten zijn in meerdere soorten en maten verkrijgbaar. Er zijn vloermanchetten, wandmanchetten en flexibele manchetten. De naam van deze manchetten geeft ook direct weer waar ze toegepast worden. Het flexibele manchet wordt vooral gebruikt bij doorvoeringen van buizen onder tegels, platen en keramische vloeren.

Kimpasta
Kimpasta gebruiken we als compoundafdichting in vochtige en natte ruimtes. Wanneer we deze pasta combineren met de hierboven genoemde producten, krijgen we een perfecte afdichting tegen vocht.  De pasta die wij voor onze blog gebruiken is de Ottoflex Vloeibare Folie. Deze kan simpel aangebracht worden met een troffel.

Het plaatsen van de kimband, hoeken en manchetten met behulp van kimpasta
Nu je weet wat deze termen inhouden, gaan we uitleggen hoe je ze plaatst! Hier maken we een tussentijdse stappenplan voor om zo de volgorde van het plaatsen toe te lichten. 

  1. Eerst breng je een laag Ottoflex Vloeibare Folie (kimpasta/afdichtingspasta) aan. Deze laag doen we alleen op de randen en hoeken van het te bewerken oppervlak. De randen en hoeken zijn de plekken waar twee muren of een muur en een vloer samenkomen. 
  2. Daarna leggen we de kimband en de hoeken op de aangebrachte laag kimpasta. Kimbanden en hoeken zijn makkelijk aan te drukken met een troffel.
  3. Alles aangebracht? Dan smeren we een tweede laag kimpasta over de kimband en de hoeken. 
  4. Volg punt 1, 2 en 3 ook voor het oppervlak waar je de manchetten plaatst.  Dus eerst een laag kimpasta, dan de manchetten en tot slot nog een laag kimpasta.

Stap 4. Ondergrond compleet bedekken met kimpasta

Nu we alle hoeken en doorvoeren hebben behandeld, kunnen we verder naar de rest van het oppervlak. Dit is geen moeilijke stap. We brengen gewoon een laag kimpasta aan op het gehele oppervlak. Dit doen we (net zoals bij stap 3) met behulp van een troffel. Met een troffel breng je in combinatie met een raapbord gemakkelijk de Ottoflex Vloeibare Folie (kimpasta) aan.

Tip!💡
Breng de eerste laag een paar centimeter breder aan dan nodig. De tweede laag wordt dan binnen het betreffende gebied aangebracht. Door dit te doen (eventueel met fotodocumentatie) kan er bij een geschil eenvoudig bewijs worden geleverd over de correct uitgevoerde afdichting in twee lagen. 

Stap 5. Tweede laag kimpasta aanbrengen

We beginnen aan stap 5 als de eerste laag kimpasta (na ongeveer een uurtje) opgedroogd is. Gebruik je de Ottoflex Vloeibare Folie? Dan zit er een verpakking met kleurstof bij de emmer. Maak deze open en stop de kleurstof bij de kimpasta. Meng deze daarna tot een homogeen goedje. Dit is belangrijk omdat de twee deklagen die jij aanbrengt verschillende kleuren dienen te hebben volgens de norm. Het mengen kan met bijvoorbeeld met een mengstaaf in combinatie met een boor. 

Wanneer we een homogeen (vaak paars) goedje in de emmer hebben zitten, brengen we een tweede laag aan op de ondergrond die jij al een keer hebt behandeld. Dit doe je net als bij stap 3 en 4 met een troffel.

Tip!💡
Breng de tweede laag kimpasta dwars aan op de eerste laag aan. zo voorkom je eventuele oneffenheden.


Toepassingsvideo

In de video hieronder is te zien hoe je kimband aan kan brengen. Dit wordt gedaan via het systeem dat wij in het stappenplan hierboven hebben uitgelegd. (Let op! Otto heeft het uiterlijk van de producten veranderd. De werking is nog wel hetzelfde 😁)

Hieronder is een lijst te zien met alle materialen die jij nodig hebt om kimband aan te brengen:

Terug naar overzicht