Hoe kit ik een (natuursteen) aanrechtblad af?

Zuurvrije siliconenkit voor je keukenblad


Fijn, een nieuwe keuken. Maar ‘the devil is in the details’ en nu moet je de aansluiting van het keukenblad naar de wand nog afkitten. Hoe breng je een goede kitnaad tussen de muur en je aanrechtblad aan? Met de juiste materialen en dit stappenplan, kit je deze aansluiting af als een ware keukenprins(es). Benodigdheden: Natuursteen aanrechtblad afkitten? Stappenplan + ✓video


Stap 1. Indien nodig: verwijder de oude kitnaad

Ben je de keuken aan het renoveren en zit er al een kitnaad tussen je aanrechtblad en de wand? Verwijder deze dan eerst. Haal voorzichtig met een stevig & scherp afbreekmes een stukje van de kitnaad los en probeer deze er rustig uit te trekken. Lukt het uittrekken niet? Snij dan alle kit uit de huidige voeg. Bang dat je krassen veroorzaakt? Breng dan langs de kitvoeg goede kwaliteit afplaktape aan en je hebt een extra beschermlaag voor je (natuurstenen) keukenblad als je uitschiet.

Stap 2. Reinig de voeg grondig

Is de oude of nieuwe voegnaad helemaal resten vrij en schoongemaakt? Reinig deze dan eerst grondig om te voorkomen dat er nog vuil- of vet resten in de naad zitten. Een niet-goed-gereinigde of niet-vet-vrije voeg kan ertoe leiden dat de kit straks niet goed hecht. Het stof- en vuilvrij maken kan je het best doen met behulp van een handstoffer.

Voor het reinigen van je voegen gebruik je Cleaner T, een kwaliteit product van Otto Chemie. Deze cleaner breng je makkelijk aan op een pluisvrije doek die je makkelijk door de voeg kunt halen voor een optimaal gereinigde voeg.

Stap 3. Bereid de ondergronden voor op je kitwerk

Niet onbelangrijk: is de achterwand gemaakt van een sterk zuigend materiaal (b.v. kalkzandsteen of betoncire)? Overweeg dan het gebruik van een geschikte primer op deze ondergrond, om te voorkomen dat je kitwerk niet goed hecht. Denk er wel om dat wanneer je een primer gebruikt deze alleen aanbrengt daar waar je kitvoeg komt. Een primer kan lelijk vergelen bij UV-belasting. Gebruik voor het aanbrengen van de primer een primerbolletje.

Ben je benieuwd of je een primer nodig hebt voor de S70 of S110? Klik dan hier!

Stap 4. De kit in de voeg aanbrengen

Heb je al kit gekozen of besteld? Super! Snij de tuit voorzichtig open (tip: maak de opening net zo groot als de breedte van de kitvoeg, niet te klein, want anders komt de kit straks niet volledig in de voeg). Gebruik hiervoor een kokermes.

Heb je de juiste kit nog niet besteld? Bekijk dan de kwaliteit producten van Otto Chemie zoals de premium kwaliteit Ottoseal S110. Heb je een speciale RAL kleur nodig? Geen probleem: je kunt bij ons per stuk siliconenkit in diverse RAL kleuren bestellen.

Gebruik voor het aanbrengen een goede kitspuit, waarmee je makkelijk kan doseren (tip: een perfecte kitspuit van Kitcentrum). Wanneer je een composiet blad hebt kun je het beste de Ottoseal S70 natuursteenkit gebruiken. Deze kit is speciaal voor natuurstenen bladen en ook verkrijgbaar in matte kleuren.Maar je zou hiernaast ook andere kitten heel goed kunnen gebruiken!

Voor natuursteen en composiet kan je bijvoorbeeld kiezen voor de: 

Voor andere ondergronden kan je de volgende kitten ook prima gebruiken: 

Nu ga je kitten. Houd de kitspuit bijna recht op de voeg, (zie afbeelding). Werk qua kitrichting naar jezelf toe, dat doseert makkelijker. Zorg ervoor dat de kit goed vol in de naad komt en dat er geen onderbrekingen zijn waar straks zeepwater tussen kan komen. Als je dit goed doet hecht de kit straks stukken beter. Strijk nog niet af, maar breng eerst overal de kit aan. 


Stap 5. Afwerken van de kit

Misschien wel de spannendste stap: het afstrijken van de kit. Met de juiste materialen gaat dit zeker lukken! Belangrijk is dat bij het afstrijken de kit zo min mogelijk hecht aan je gereedschap en je handen. Hiervoor kan je een afwerkzeep / finisher met een platte wegwerp kwast aanbrengen op de kitvoeg, afwerkgereedschap en je handen. Wees niet zuinig en gebruik flink wat finisher op de kitvoeg, en het omliggende aanrechtblad / wanddelen. 

Belangrijk!

Heb jij een aanrechtblad van natuursteen of marmer? Gebruik dan een afwerkzeep voor natuursteen! Gebruik voor het afstrijken vervolgens een kitspatel.

Wil je weten hoe je de juiste breedte kiest en hoe je moeilijk bereikbare voegen afwerkt? Hier lees je meer over in onze blog 'kit afstrijken'. 

Terug naar het afwerken van de kit. Zorg ervoor dat je afstrijkgereedschap ook goed vettig van de zeep is, eventueel met water of dezelfde afwerkzeep. Steek rustig de aangebrachte kit af, gebruik je natte hand om de overtollige kit op je spatel zo nu en dan af te nemen. Denk in elke situatie hoe het eventuele water van de kit af kan lopen en werk ook zo de kit af. Een kitvoeg waar water op kan blijven staan zal eerder vervangen moeten worden dan een goed afwaterende kitvoeg.

Tip: de kitvoeg afsteken doe je met de scherpe zijde van je gereedschap, strijk van je af met een afwerkhoutje en naar je toe met een kunststof tool, als je ‘steekt’ krijg je een strakkere voeg.

En klaar is kit! 💚

 

Terug naar overzicht