8,55
De juiste compriband voor jouw klus? Beantwoord 2 vragen & weet welke maat je nodig hebt
Compriband wat ook wel zwelband of afdichtingsband wordt genoemd is een voorgecomprimeerd band dat na aanbrengen gaat uitzetten en zwellen tot de ruimte omzich heen gevuld is. Het is een veel gebruikt product om kozijnen goed te isoleren en regendicht te maken. Naast het gebruik bij kozijnen wordt compriband ook veel gebruikt bij brede bewegingsvoegen. Omdat de compriband gaat uitzetten na aanbrengen is het geschikt voor vlakke, evenwijdige, oneffen en/of verlopende voegen. Compriband is makkelijk te verwerken door de zelfklevende zijde.
Op deze pagina gaan we het verder hebben over het volgende:
De meest voorkomende compriband toepassing is toch wel op en om het kozijn. Hierbij zorgt de compriband voor het afdichten, isoleren en regendichtmaken. Nog meer voorbeelden van toepassingen waabij compriband inzetbaar is zijn:
Naast deze toepassingen is compriband oftewel afdichtingsband ook geschikt om op creatieve manier gebruikt te worden.
De meest voorkomende situatie waarin compriband toegepast wordt is toch wel op en om het kozijn. De compriband wordt aan drie zijdes bevestigt, namelijk de bovenkant en de twee zijkanten. Aan de onderkant heeft compriband geen zin, dit omdat het kozijn zal drukken op de compriband en om die reden kan de compriband niet opzwellen. Het kan dus wel aan de onderkant, maar is niet nodig.
Compribanden zijn vaak slagregendicht. Hierdoor worden compribanden vaak gebruikt als een regendichte voegdichting van voegen in verticale buitengevelvlakken tussen bouwdelen. Hoe het komt dat compriband waterdicht is? Dat heeft te maken met het materiaal. Dit is namelijk polyurethaanschuim.
Om duidelijk te maken hoe je compriband kunt toepassen volgt hier stapsgewijs een gebruiksaanwijzing:
We krijgen veel vragen over compriband en het kiezen van de juiste maat
In de afbeelding hieronder wordt de breedte en de diepte van de voeg uitgelegd. Hier ontstaat namelijk wel eens wat onduidelijkheid over.
Een compriband geeft vaak 3 cijfers aan. In de afbeelding hieronder aangegeven met X/X-X. Het eerste cijfer, dus de eerste X, is de breedte van de rol. Omdat je de rol zijwaarts in de voeg plakt (zoals je ziet in de afbeelding) staat de breedte van de rol gelijk aan de diepte van de voeg. Deze is eigenlijk alleen belangrijk als het een ondiepe voeg is. Je wilt voorkomen dat het compriband breder is dan de voeg. Dat ziet er zo gek uit... Cijfer 2 en 3 staan voor de minimale en maximale breedte die de voeg mag zijn voor het compriband. Je wilt dat jouw maat binnen deze twee cijfers valt. Als je band breder is dan de voeg gaat het natuurlijk niet passen... Voor een hoe bredere voeg het geschikt is, hoe dikker het compriband namelijk is. Het kan zijn dat het band breder is dan je voeg. Is je voeg breder dan dat geschikt is voor het type compriband, dan kan het compriband de producteigenschappen zoals waterbestendigheid en luchtdichtheid niet meer garanderen. Kortom, meet de breedte op en zorg dat het binnen de laatste 2 cijfers blijft. Bij een situatie waarbij dit minder belangrijk is (bijvoorbeeld binnen) kan je meer spelen met de maximale breedte die wordt aangegeven. Het band zal dan passen, maar er minder strak inkomen. Dan kan je kijken waar het ongeveer naartoe zwelt. Dat zetten we er altijd voor je bij.
Oke, nu begrjip je hoe de maten bepaald worden. Vanaf hier gaan we verder werken met een voorbeeld:
Bekijk de onderstaande tabel.
Na het bekijken van de tabel heb je 2 opties. Als je meerdere opties raden we je aan te kijken naar de voorraad. Kies een product die op voorraad is. Dan heb je het namelijk de volgende dag in huis.
Welke bandafmeting heb ik nodig?
Gebruik voor iedere voegbreedte de juiste bandafmeting. Bij een verlopende voegbreedte kunnen er meerdere afmetingen worden toegepast. Weet je niet goed welke afmeting je nodig hebt voor je voeg? Neem telefonisch contact met ons op of kijk op www.bandwijzer.nl voor de juiste afmeting!
Nadat de compriband / zwelband is afgerold begint het al met langzaam uitzetten. Bij een kamertemperatuur zal het een halfuur tot 2 uur ongeveer duren tot de band volledig is uitgezet. Zijn er koudere temperaturen, dan kan het wel tot 24 uur duren voordat de band volledig is uitgezet. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de compribanden perfect te gebruiken zijn voor het opvullen van bestaande voegen of naden.
In ons assortiment hebben wij twee verschillende soorten Illbruck compriband. Wij hebben de TP600 en de TP605 compriband. De TP600 compriband staat bekend om de vele certificeringen die het heeft. Voorbeelden zijn daarvan het KOMO certificaat, EC1 very low emission certificaat, U.S. Green Building Council, ATG certificaat, TÜV certificaat. Daarnaast heeft het ook de volgende volgende kenmerken wat betreft de brandklasse. Namelijk de Euro brandklasse B, s1, d0 volgens EN 13501-1 en Brandklasse B1 volgens DIN 4102-1. Ook krijg je 15 jaar garantie op de TP600 compriband van Illbruck als je deze op de aanbevolen manier gebruikt. Deze compriband is bestand tegen de zwaarste combinaties van wind en regen, UV- bestendig en dampdoorlatend. Waar vrijwel alle andere partijen de TP600 enkel per doos aanbieden doen wij dat ook per losse rol, hoe fijn!
In het assortiment compriband hebben we ook de Soudal Soudaband BG 1. Soudal noemt deze banden geen compriband maar Soudaband, je snapt het wel. Deze Soudabanden zjin verkrijgbaar in15 verschillende maten en in de kleuren zwart/antraciet en grijs. De soudabanden zijn populair door de combinatie van kwaliteit, prijs en breed toepasbaarheid. De Soudaband heeft net als de andere compribanden een aantal dezelfde eigenschappen zoals UV-bestendig, blijvend elastisch en overschilderbaar, éénzijdig zelfklevend en wind- en slagregendicht.
In ons assortiment compribanden hebben we ook de Zwaluw Compress Band BG1 ook wel bekend als Compressband Zwaluw. Dit zijn ook geïmpregneerde voorgecomprimeerde voegbanden. Je snapt daarom ook wel waarom Zwaluw deze banden Compressband noemt. Deze banden kunnen universeel gebruikt worden voor het afdichten van voegen in constructies, net als de hierboven genoemde compribanden. De Zwaluw Compressband maakt deel uit van het productassortiment 'Duurzaam Luchtdicht Bouwen'. Deze producten zijn allemaal getest op warmte isolatie, regendichtheid en luchtverlies. Als je deze banden op de juiste manier gebruikt en aanbrengt kan het bijdragen aan de energiebesparing van een gebouw.
Een compriband clip is speciaal ontworpen op compriband goed te kunnen bewaren. Compriband wil zich zodra het de ruimte krijgt graag opzwellen, maar dat is juist wat je wilt voorkomen zodra je klaar bent met het toepassen van de compriband. Deze clip kan je heel makkelijk op de overgebleven rol vastzetten zodat de zwelband zich verder niet opzwelt en je hem een geruime tijd kunt bewaren. We hebben de clips van twee verschillende leveranciers, namelijk de Compriband clip van Illbruck & de Soudal Soudaband Clip . Ze werken allebei exact hetzelfde, het enige verschil is de kleur en de leverancier van de clip. Wat wel belangrijk is om te weten is dat deze clips alleen te gebruiken zijn bij zwelband of compriband van 30mm breed of kleiner.