• Voor 23:59 uur besteld morgen in huis
  • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 59,-
  • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
  • PostNL afhaalpunt: kies zelf wanneer je afhaalt
  • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 59,-

Chemisch anker

Alleen de beste chemische ankers

Product niet gevonden

Het gezochte product " Blaasbalg Chemisch Anker " kan niet gevonden worden. Mogelijk is deze niet meer bestelbaar. Hieronder vind je producten uit dezelfde categorie, mogelijk kunnen wij je daarmee van dienst zijn.

Chemisch anker kopen? | Professionele verankeringen | Kitcentrum

Op deze pagina ga je alles lezen over chemische ankers! Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te kunnen maken. Je komt op deze pagina de volgende onderwerpen tegen:Chemisch anker kopen? | Professionele verankeringen | Kitcentrum

Wat zijn chemische ankers?

Een chemisch anker is dé oplossing voor bouwprojecten waarbij standaard bevestigingsmiddelen, zoals schroeven en pluggen, niet volstaan. Chemische ankers zijn een type 2 componenten lijm die worden gebruikt om extreem sterke bevestigingen te maken in ondergronden zoals beton, metselwerk en zelfs baksteen. Dit type anker wordt vooral ingezet bij zware trek- en schuifbelastingen. Denk hierbij aan toepassingen zoals trapleuningen, vangrails, TV-bevestigingen, kluizen en balustrades. De kracht van een chemisch anker ligt in het feit dat de bout één wordt met de ondergrond door middel van een chemische reactie tussen de hars en verharder.

Soorten chemische ankers

Er zijn verschillende soorten chemische ankers, elk met hun eigen toepassingen en voordelen:

Epoxy basis
Epoxy ankers zijn de sterkste van de drie. Ze zijn speciaal ontworpen voor toepassingen waarbij zware belastingen optreden. Deze ankers zijn bijzonder goed bestand tegen chemische invloeden, wat ze ideaal maakt voor gebruik in agressieve omgevingen. Een nadeel is dat epoxy ankers relatief langzaam uitharden en doorgaans duurder zijn. Toch bieden ze een ongeëvenaarde sterkte en duurzaamheid, waardoor ze perfect zijn voor veeleisende toepassingen. Enkele populaire epoxy-gebaseerde chemische ankers zijn:

Vinylester basis
Vinylester ankers vormen een middenweg tussen epoxy en polyester ankers. Ze zijn geschikt voor middelzware tot zware verankeringen en worden vaak toegepast in beton- en metselwerk. Vinylester ankers harden snel uit en kunnen goed tegen chemische stoffen, maar moeten worden vermeden in zure omgevingen. Voorbeelden van vinylester-gebaseerde chemische ankers zijn:

Polyester basis
Polyester ankers zijn vooral geschikt voor lichte tot middelzware verankeringen. Hun belangrijkste voordeel is dat ze zeer snel uitharden, wat ze handig maakt voor snelle klussen. Ze hebben echter een beperkte chemische bestendigheid, waardoor ze minder geschikt zijn voor agressieve omgevingen. Polyester ankers zijn ideaal voor standaard verankeringsklussen waar snelheid belangrijk is en de belasting relatief laag blijft. Voorbeelden van polyester-gebaseerde chemische ankers zijn:

Voordelen van chemische ankers

Chemische ankers bieden verschillende voordelen ten opzichte van mechanische ankers:

  • Spanningsvrije bevestiging: Chemische ankers zorgen voor een spanningsvrije montage, waardoor de kans op scheuren van de ondergrond, zoals beton, minimaal is. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen dicht bij randen of in fragiele materialen.
  • Hoog belastbaar: Chemische ankers kunnen extreem hoge trek- en schuifkrachten weerstaan, wat ze perfect maakt voor zwaardere installaties zoals zonnepanelen of zware machineframes.
  • Waterdichte en luchtdichte afdichting: De pasta van het chemisch anker vult het hele boorgat, wat een waterdichte en luchtdichte afsluiting biedt. Dit voorkomt corrosie en zorgt voor een lange levensduur van de verankering.
  • Flexibiliteit in toepassingen: Chemische ankers kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, en in een breed scala aan omgevingen, zoals vochtige, koude of chemisch agressieve omstandigheden.

Hoe diep moet een chemisch anker?

De diepte van het boorgat voor een chemisch anker hangt af van de belasting die het moet dragen en het type ondergrond. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder de belasting, hoe dieper het anker moet worden geplaatst. Door een dieper boorgat te gebruiken, vergroot je het oppervlak waarop de krachten worden verdeeld, wat zorgt voor een sterkere verankering. Raadpleeg altijd de technische specificaties van het gekozen chemische anker voor de exacte instructies.

Hoe plaats je een chemisch anker?

Het aanbrengen van een chemisch anker vereist enkele stappen en specifieke hulpmiddelen, zoals een draadeind of ankerstang, een geschikte boor, een uitblaaspomp, en een borstel om het boorgat schoon te maken. Volg deze stappen voor een correcte plaatsing:

  1. Boor een gat op de gewenste diepte in de ondergrond.
  2. Maak het boorgat grondig schoon met een borstel en een uitblaaspomp om al het stof te verwijderen.
  3. Draai de mengtuit op het chemisch anker en spuit de eerste 10 centimeter uit op een stukje karton (of iets dergelijks) om te zorgen dat het chemisch anker goed gemengd is.
  4. Vul het boorgat voor ongeveer 75% met de chemische pasta en draai de draadeind of bout in een draaiende beweging in het gat.
  5. Verwijder overtollig materiaal dat uit het gat komt nadat de bout geplaatst is.

Chemisch anker kopen bij Kitcentrum!

Bij Kitcentrum bieden we een breed assortiment aan chemische ankers van professionele merken zoals Sikadur, Tec7, Soudal en Zwaluw. Van lichtgewicht verankeringen tot zware bevestigingen, ons assortiment biedt de oplossing voor elke toepassing.

Ben je op zoek naar een snel uithardend polyester anker of een ultra-sterke epoxy variant? Bij ons vind je altijd het juiste chemische anker. Bestel vandaag nog en maak gebruik van de professionele kwaliteit die ook toegankelijk is voor de thuisklusser!